Informatie

Hieronder ziet u vrij algemene vragen rondom het klassieke kunstgebit. De uit te nemen gebitsprothese die van kunststof is gemaakt en bij de bovenkaak uw gehemelte bedekt en bij de onderkaak over de kaakwal heen ligt. Vragen over het dragen van het kunstgebit, zijn in een aparte pagina opgenomen.

Mag ik vast voedsel eten met een nieuw kunstgebit?
Een van de belangrijkste functies van uw gebit is het kauwen van voedsel. Met het nieuwe gebit voelt dat wat onwennig, waardoor u vanzelf voorzichtig bent. Het is niet nodig om vloeibaar voedsel te eten. U mag meteen alles proberen en merkt zelf het beste wat wel en niet kan. Als u veel problemen ondervindt, neem dan gerust de eerste paar dagen wat zachter voedsel, maar probeer zo snel mogelijk uw normale eetpatroon op te pakken. Als blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet gaat, neem dan contact met ons op.

Hoe komt het dat mijn eten niet of anders smaakt?

In het begin kan het voorkomen dat uw smaakbeleving door de nieuwe prothese iets afneemt. Uw smaakt herstelt zich vaak na korte tijd.

Sinds ik een nieuw kunstgebit heb, loopt er speeksel uit mijn mond of heb ik een droge mond. Gaat dat vanzelf weg?

Het is mogelijk dat u last heeft van teveel of juist te weinig speeksel. Dit is een vaak voorkomend probleem dat altijd na enige tijd verdwijnt.

Hoe komt het dat ik niet meer duidelijk spreek?

Het nieuwe kunstgebit kan uw spraak enige tijd hinderen. Klanken zoals de s, de t en de d kunnen in het begin problemen geven. Dat is normaal. Meestal gaat het na enkele dagen al veel beter. Zo nodig kunt u uw spraak trainen door hardop te lezen. U zult merken dat dan snel alles weer gaat klinken zoals u gewend was. Bij enkele patiënten is de spraak door alle veranderingen in de mond blijvend wat anders.

Mijn gezicht lijkt dikker. Is dat normaal?

Door een nieuwe prothese kan de bovenlip wat voller lijken en het gezicht wat breder overkomen. Dat is volkomen normaal, maar wel even wennen voor u. De beste manier om te wennen is door het kunstgebit altijd te dragen.

Kan ik spierpijn hebben in mijn kauwspieren?

Doordat uw mond met het nieuwe gebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen, moeten ook de spieren wennen aan de nieuwe manier van bijten en kauwen. In het begin kunt u een soort spierpijn aan de kauwspieren voelen. Hoewel dit erg vervelend kan zijn, is het toch belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen, zodat het zo snel mogelijk gewend raakt. Bel voor blijvende problemen met ons, zodat wij samen met u naar een oplossing kunnen zoeken.

Hoe blijft een kunstgebit op zijn plaats zitten?

Het plaatgedeelte van het kunstgebit rust op de kaak. Hoe hoger en voller de kaak is, hoe beter het houvast zal zijn. Er zitten tussen de plaat van het kunstgebit en de kaak een speekellaagje. Dit heeft tot effect dat het kunstgebit zich zal vastzuigen aan uw kaak. Past de plaat precies op uw kaak, dan is de zuigwerking beter. Een goed passende plaat zorgt voor het houvast van het kunstgebit.

Hoe kan het dat mijn ondergebit steeds los in mijn mond komt te liggen?

Een volledige prothese in de onderkaak kan van zijn plaats worden geduwd als u een erg beweeglijke tong heeft. De tongspier is een sterke spier en kan het ondergebit wegduwen.